Vele mensen kennen van foto’s de heldere mooie onderwaterwereld in vakantielanden, maar weten niet dat het duiken in Nederland ook mooi is.

Zo duiken wij als duikverenigingen C.V.O. La Spiro en DCK regelmatig in Vinkeveen, Hoofddorp en ‘t Twiske. Maar dit zijn zeker niet de enige duikplekken in Nederland. In de Nederlandse wateren zit veel vis waardoor er zat te zien valt onder water.

Het echte duikmekka van Nederland is toch wel Zeeland, daarom reist de duikvereniging elk jaar wel een weekend af naar de zuidelijke provincie om daar in de Oosterschelde te duiken. Hier heb je te maken met stromingsduiken omdat de Oosterschelde aan zee grenst. De reden dat we naar Zeeland gaan om te duiken heeft te maken met het zoute water. In zout water is een hele andere leefomgeving dan in het zoete water. Zo zie je in zout water krabben, zeebaars, zeedonderpad, paling, kreeften, kwallen, zeepaardjes en sepia’s.

Je vindt in de Oosterschelde meer dan honderd duiklocaties, waaronder De Zeelandbrug, De Stelhoeve, Gorishoek, Plompe Toren, Nieuwe Sluis en Kattendijke. Ook in de Grevelingen wordt veel gedoken. Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer in Europa.

Kortom, het duiken in Nederland doet zeker niet onder voor het buitenland!