Na de eerste bootduik in Kreta zagen we een schildpad. Iedereen snorkelde er meteen op af om hem te bewonderen. Toen we dichterbij kwamen zagen we dat de schildpad een haak in z’n bek en poot had. Van de kapitein moesten we hem met rust laten. Nadat er uitgelegd was dat Dirk ervaring heeft met schildpadden besloot de kapitein dat Dirk en onze gids Walter bewapend met een tangetje het beestje mochten redden.

Dit lukte echter niet in het water, daarom besloten Dirk en Walter om de schildpad aan boord te halen. Toen zagen we dat het schild heel zacht was. De schildpad werd op een handdoek gelegd om hem vochtig te houden. Met het duikmes in zijn bek (scherpe kant naar de buitenkant) kon Dirk voorzichtig zonder zijn vingers kwijt te raken de draden verwijderen. Helaas waren het dikke tangetjes en werd er om een schaar gevraagd. Ze hadden één schaar aan boord. Met de verbandschaar zo goed mogelijk alle draden geprobeerd te verwijderen.

De haak in de bek kon niet verwijderd worden, die zat te diep. De haak in de poot is wel verwijderd. Doordat de draden verwijderd zijn heeft de schildpad wel weer kans om te eten. Hierna hebben we hem vrijgelaten.